14.1.11

Je li zlo mrtvo?

A ne, nikako. U saborskim klupama vrlo je živahno, često s viškom kilograma i u skupim odijelima. Gleda nas s tevea sa svojim kontaktnim lećama i smije nam se pokazujući svoje neprirodno bijele i pravilne zube. Često nam se obraća s visoka, obučeno u crnu odoru, bijeli ovratnik i s gaćicama nekog dječaka u džepu. Pjeva nam s CMC-a ili Narodnog Radija. Ima najviše postova na biciklističkim forumima koje posjećujete. Ponekad je to vaš poslodavac, vaš prijatelj, vaša žena. Ili Justin Bieber. Ali zlo je ovdje već dugo i ne namjerava otići.


A što je s Evilom? 2008 sve je počelo vrlo ambiciozno i obećavalo je. Njihovi hardtailovi ponovno su pokazali zašto su bili toliko cijenjeni i prvi put, Dave Weagle dao je svoj blagoslov u vidu DELTA sustava, skupili su lijepu ekipu za Svjetski kup u downhillu, a nisu zapostavili ni freeride. Od full suspenzija, osim Revolta za dh, predstavili su prototip Sect sa 140mm i obećavali još svašta nešta.

Ali prvo je Todd Seplavy otekao u GT. Zatim se ispostavilo kako Revolt i nije tako sjajan bicikl. Dobro, nije neuobičajeno da novi proizvodi boluju od "dječjih bolesti", što je u slučaju Revolta bilo pucanje rame, pucanje linkova i osovina, ali dječje bolesti nisu bile izlječene ni nakon dvije godine proizvodnje. Navodno je problem bila tvornica u Tajvanu koja svoj posao nije obavila ni približno onako kako je trebala. Pošiljke Revolt rama koje su trebale biti isporučene kupcima koji su ih naručili i čekali na njih, nisu se mogle isporučiti jer su rame odrađene loše. To ujedno znači da Evil nije mogao isporučiti ni nove rame kojima je trebalo zamijeniti one vraćene pod garancijom. Zbog istog tog Revolta, Evil već dugo posluje s gubitkom, a ugled im doslovno ne postoji.


Osim što je rama imala svojih nedostataka, izgleda da ni DELTA sustav nije bilo savršen. Mišljenja su bila vrlo podijeljena. Neka piskarala iz časopisa i s portala, pa i mnogi vozači, žalili su se kako je bilo teško podesiti DELTA sustav i kako nije bio konzistentan, pogotovo pri vožnji na izrazito grubom terenu. Ljudi iz industrije koji bi trebali znati što pričaju, tvrdili su kako je opterećenje pod kojim se minijaturni linkovi nađu prilikom botomiranja bilo preveliko. Nije to prvi put da je netko tvrdio kako bi se Weagle trebao držati kinematike, a konstrukcijska rješenja ostaviti drugima. Sporni linkovi pojačani su na modelu 2010.


Evilovu internet stranicu, blog, pa ni Fejzbolah profil nitko nije pipnuo mjesecima. Da ne ostane samo na tome, nedavno je i Gabe Fox otišao u Devinci. Steve Smith vozio je za Cove dok je Gabe Fox bio tamo. Nakon što je Fox prešao raditi na Evilu, Smith mu se pridružio. Što bi moglo značiti kako će Evil vrlo vjerojatno ostati i bez Stevea Smitha kao tvorničkog vozača. Ako već nije. Matti Lehikoinen otišao je još krajem 2009. Lewis Buchanan, jedan od najboljih juniora, potpisao je ove godine za CRC i vozit će novi Nuke Proof Scalp. Još jedan manje. Trenutno im ostaje partijaner Brook MacDonald, osrednji američanin Luke Strobel i ludi Filip Polc koji dobre rezultate ostvaruje samo na gradskim dh utrkama.


Kao još jedan čavao u Evilovoj škrinji, danas je službeno objavljeno iz Rocky Mountaina kako im se vratio njihov sin razmetni koji je na Rockyju i počeo svoju karijeru. Što znači da je Evil ostao i bez jednog od najboljih freeridera, Thomasa Vanderhama.


Znači li to kako će Kevin Walsh sam voditi tvrtku, ako tvrtka uopće još postoji ili će i on skočiti s broda koji tone? Da li su se trebali držati samo hardtailova, jer Evil je i bio najpoznatiji po njima? Ili su trebali izabrati neki provjeren sustav suspenzije po cijenu individualnosti? Na kraju, znači li mi to nešto u životu? Pa i ne. Neću imati tegoba sa spavanjem ako Evil umre još jednom. Ne vjerujem kako ću ikad imati problema sa svojim gvozdenim Sovereignom, tako da me garancija ne zanima. Ali moram priznati da je šteta kada nestane jedan brand poput Evila. Ako ne zbog originalnih hardtailovskih rješenja, onda zbog vizualnog identiteta i imidža koji je bio jedan od rijetkih koji su se isticali među biciklističkom konfekcijom. Evil je mrtav? Živio Evil!

Nema komentara:

Objavi komentar