17.5.12

Zašto ne postoji dan pasa?


Elem, znam da postoji Dan pasa vodiča, ali ostali psi koji nisu prošli obuku i koji nemaju licencu za vođenje slijepih, nemaju dan koji mogu nazvati samo svojim. Imaju rođendane, ali njihovi vlasnici ionako ih se nikad ne sjete, tako da psi tada mogu samo biti deprimirani. Npr. postoji dan nenasilnog otpora, jebeni dan zaljubljenih, dan meteorologije, dan Roma, dan babica, dan homofobije, dan protiv Coca Cole, dan Alzheimerove bolesti kojeg se nitko ne sjeti, dan slavljenja online života (!), dan UEFA fair playa, dan menopauze, dan toaleta, dan kada žene zaprose muškarce... Dan pizde materine!

Nepojmljivo mi je da nitko nije bio u stanju odvojiti barem jedan dan od njih 365 koji bi pripadao samo psima! Zašto sam baš zapeo za pse?


Zato što nema ljubavi do pasje ljubavi. Bezuvjetna, velika, uvijek prisutna. Makar se iz nekog razloga izderali na njega i nabili ga nogom u guzicu iako nije kriv ni za što, taj mali jadnik ubrzo će se vratiti do vas mašući repom i gledajući vas pogledom punim ljubavi kao da se ništa nije dogodilo. Bili vi bolesni, zdravi, tužni, sretni, ljuti, očajni, nema veze kroz šta prolaziili, oni će provesti pored vas koliko god vremena je potrebno. Bez postavljanja pitanja, bez osuđivanja. Oni svakog od nas mogu naučiti kako treba voljeti. I naravno da mi smeta kad tako vjerna i odana bića nemaju barem malo univerzalnog priznanja, jer bilo bi malo reći da su ga zaslužili.

Spominjem sve ovo i zato što je vrlo vjerojatno kako ću završiti kao čangrizavi starac koji živi sa psom i biciklom u nekoj prčiji u pripizdini. Čak i čangrizavim starcima treba netko s kim će povremeno popričati, izjadati se i podijeliti poneku dogodovštinu iz mladosti koja je prebrzo prošla. Čak i njima treba barem jedna osoba koja će ih voljeti i radovati im se kad ih vidi. A tko je bolje društvo nego pas? Osim toga, kada krenem u kraću ili dužu vožnju uvijek mogu računati na vjernu pratnju. Da imam  kozu, ribice, vijetnamsku svinju ili konja, to ne bi bio slučaj.


Ali vjerojatno ću odapeti prije nego se netko sjeti posvetiti 24 sata najboljim životinjama na svijetu. Kako god, uvijek ću imati psa pored sebe. Psi su zaqon.

Nema komentara:

Objavi komentar