30.7.14

Mater lopovsku!

Prije dva dana bio sam u garaži i zazvonio mi je mobitel. Nisam se uspio ni javiti, kad se pozivatelj počeo derati na ulici ispred kapije. Pogledam, a kad ono moj bivši prijatelj i frizer, stoji i viče: "Kaži, dragička!" Rekoh, "Neću. Ali da čujem zašto si sretan." Onda mi čovjek euforično ispriča kako su mu pronašli bicikl i kako ga treba pokupiti kod murje.

Naime, prije koji mjesec neka gnjida iskoristila je njegovu opuštenost i odvezla se na biciklu koji nije bio zaključan. I onda je vlasnikov prijatelj prije dva dana primjetio nekoga kako se vozi na dotičnom biciklu. Što je neopisivo glupo, jer ne možeš ukrasti nečiji bicikl i onda se bezbrižno voziti po Vinkovcima misleći kako nitko neće primjetiti da ste na biciklu koji vam ne pripada. Vinkovci su mali grad. Nikako nepregledna metropola, prije prčija s najružnijom fontanom na sjevernoj hemisferi.

Uglavnom, dođemo mi na murju i bicikl je tamo. Ali... Što je idiot napravio? Skinio je kotače koji su bili na njemu i zamijenio ih cestovnim kotačima. Bicikl je još uvijek imao prednji i stražnji mjenjač, ali kad je pronađen, bio je sastavljen kao single speed. Iako su na rami još uvijek oba mjenjača. Kada je ukraden, bicikl nije imao kočnice (ništa ne pitajte...), ali naš je domišljati zločinac stavio u-kočnicu s nekog starinskog gradskog bicikla, iako su obruči na ukradenom biciklu bili isključivo za disk kočnice, pa je sa prednjeg obruča zgulio boju prije nego ga je zamijenio cestovnim kotačem. Kako ne bi ostalo na tome, stavio je i ciklo kompjuter (!). Funn gripove, pedale i WTB sic zamijenio s nekom jeftom, a pokušao je skinuti i pogon, ali iz nekog razloga nije uspio papagajkama odvrnuti Shimanove eksterne šoljice s ležajima.

I onda ono najgore od svega: na vilicu je nalijepio naljepnice navijačkog kluba Ultras. Mogu samo pretpostaviti kako je mislio da će promjene koje je napravio na biciklu biti sasvim dovoljne kako vlasnik nikada ne bi prepoznao svoj bicikl.

Što me navelo da se zapitam: ako već morate biti mrlja na gaćama koja je spremna ukrasti tuđi bicikl, zašto se barem ne potrudite naučiti nešto o onome što kradete? Za one koji su ostali bez bicikla, to neće imati velikog značaja, ali ako je bicikl već ukraden, zašto ga uništiti? Svi dijelovi mogu se skinuti bez nasilja i njima se može usrećiti netko drugi. Ili barem mogu ostati čitavi na veselje vlasnika ako se ispostavi da policija ponekad ipak radi svoj posao, te pronađe ukradeni bicikl ili barem dijelove istoga.

A doživio sam i veće gluposti. Neka dvojica balavaca maznula su Authotov A-Gang, razjebali Hayesov El Camino jer ga nisu znali skinuti s bicikla, šmirgl-papirom su zgulili boju s Marzocchija Z1, a brusilicom su odrezali dio rame na kojoj se nalazi osovina pogona, pa su taj dio odnijeli u trgovinu s biciklima i uljudno zamolili da im netko skine osovinu pogona jer oni nisu imali alat za taj pothvat, a papagajkama, opet, nije funkcioniralo. Osim nekoliko šamara, malo bubreženja i love koju su morali platiti, nisu krivično odgovarali. Vjerojatno će se ista stvar dogoditi i s malo prije spomenutim genijem. Samo bez batina i pritom neće nikome morati ništa platiti.

Možda smo na papiru novopečeni Europljani, ali ne može se zanemariti činjenica na smo još uvijek na primitivnom Balkanu i uvijek ćemo i biti dio Balkana. Što znači da se zločin gotovo nigdje ne isplati kao kod nas. Jer tada svi postaju krajnje civilizirani i liberalni Europljani. Što se dogodilo s javnim linčovanjem? Kamenovanje? Žigosanje? Kad su posljednji put rasčetvorili nekog? Ili mu barem odrezali ruku zato što je ukrao nešto?

A kako bi bilo da se iz europskih fondova povuče malo love za program edukacije kradljivaca bicikala? Kad ih se već neće primjereno kazniti, idemo ih onda educirati; omogućiti im nabavku specifičnih alata; malo ih pogurati u smjeru u kojem su krenuli. Tako će barem nesretni bivši vlasnici bicikala znati da se prema njihovim ljubimcima postupalo humano.

Nadam se da nikad nećete morati doživjeti da se neki usrani beskičmenjak koji diše isključivo na usta odveze na vašem biciklu. Ako je netko od njih pismen i čita ovaj blog, nadam se da će vas pronaći kad budu ispumpavali neku septičku jamu.

Nema komentara:

Objavi komentar