29.3.15

Jenga svih jengi

Mislio sam kako je Sheldonova Jenga impozantna sve dok nisam vidio ovo. Uvijek sam bio slab na impresivne rukotvorine od drveta. O poruci i motivima umjetnika mogu samo nagađati i ne mogu se oteti dojmu kako je ovo razbacivanje drvetom kojeg imamo sve manje, ali pored svega toga, ne mogu poreći da je nešto najimpresivnije što sam vidio u posljednje vrijeme.

Umjetnik/drvosječa John Grade je uz pomoć ekipe istomišljenika i nekolicine arborista za dva tjedna uspio izraditi gipsane kalupe ukupne duljine 27 metara, oko 140 godina starog stabla čuge (da, to je hrvatski naziv za Hemlock drvo). Slijedećih godinu dana stotine dobrovoljaca slagali su komadiće drveta oko gipsanih kalupa nakon čega je šuplja skulptura obrađena šmirglanjem i izložena za divljenje.

Skulptura će provesti dvije godine na turneji po SAD-u nakon čega će biti rastavljena i ostavljena da istrune pored drveta po čijem je uzoru i izrađena. Recimo da mi je u ovom slučaju nešto manje drago što neki ljudi imaju previše slobodnog vremena.


Nema komentara:

Objavi komentar